Adataink védelme és online biztonság

A digitalizáció fejlődése révén egyre hangsúlyosabban jelennek meg a kibertérben elkövetett bűncselekmények. A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját.

Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja az, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket és a gyanús jeleket felismerve nem dőlünk be a csalóknak.

Bankok nevében elkövetett csalások

A hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztat, hogy csalás történt a kártyával, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adatokat. Az érintettek sokszor bedőlnek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolják végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Még az is előfordul, hogy megadják a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot is, amelyet hangsúlyozunk, hogy soha, semmilyen szolgáltató nem kér.

Ezeket javasoljuk:

 • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
 • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
 • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
 • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára! (AnyDesk, TeamViewer)
 • Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre!
 • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!
 • Mindig győződjön meg róla, hogy a netbankos vagy fizetős oldal valódi-e és valóban az a cég az üzemeltetője, akinek fizetni, utalni akar.

SMS-ben is érkezhet a kártékony kód

A módszer lényege, hogy olyan SMS-üzenet érkezik a telefonra, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Ezeket javasoljuk:

 • A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
 • Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
 • Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Zsaroló e-mailek

Az elkövetők általában azt írják a címzetteknek, hogy megszerezték személyes adataikat, fényképeiket, a számítógépükről privát fájlokat, esetleg rögzítették a számítógép kamerájának képét, és ha nem fizetnek, nyilvánosságra hozzák azokat.

Jól ismert módszer, amikor az elkövetők a címzett valamely online felületen használt jelszavát is megjelenítik az üzenetben, ezzel is megerősítve azon állítást, hogy hozzáférnek a sértett számítógépéhez. A jelszavak azonban a legtöbb esetben az interneten nyilvánosan elérhető, kiszivárgott jelszó-adatbázisokból származnak, melyeket sérülékeny weboldalakról szereztek meg az elkövetők. A jelszó megjelenítése önmagában nem jelenti azt, hogy bárki is hozzáfért az eszközéhez.

Ugyancsak gyakori, hogy az üzenetek feladói arra hivatkoznak, hogy tudják, hogy a címzett erotikus tartalmú webhelyeket látogat, és amennyiben nem fizet egy előre meghatározott összeget, ezt az információt megosztják a közösségi médiafelületeken, illetve elektronikus leveleken keresztül is a sértett ismerőseivel.

Az elkövetők legtöbbször kriptovalutában – jellemzően bitcoinban – kérik a kifizetés teljesítését, hiszen ez a fizetési forma nehezen visszakövethető. Amennyiben a sértett nem ért a fizetési rendszer használatához, úgy külön leírást is mellékelnek, melynek segítségével a fizetés végrehajtható.

Ezeket javasoljuk:

 • Ha ilyen üzenet érkezik postafiókjába, semmiképpen ne tegyen eleget az elkövetők követelésének! A fenyegetés ellenére a feladó nem rendelkezik személyes adataival, az e-mailt tömegesen, címlisták alkalmazásával – és nem egyedileg, célzottan – küldik ki, bízva abban, hogy minél többen megijednek az üres fenyegetéstől.
 • Javasoljuk az így beérkezett elektronikus üzenet végleges törlését a postafiókból, semmiképpen se válaszoljon az üzenetre, és ne vegye fel a kapcsolatot a feladóval! A népszerű web-alapú e-mail szolgáltatóknál lehetőség van az üzenet jelentésére is, így nemcsak a szolgáltatót figyelmezteti, de egyben megelőzheti, hogy mások bűncselekmény áldozatává váljanak.

A biztonságos internetezés

A mai világban a gyerekek sokkal korábban kapcsolatba kerülnek az internet „csodáival”, mint korábban.
A gyerekkor felfedezések sorozata. Az internet ehhez nyújt nagy segítséget: általa a fiatalok megismerhetik az őket körülvevő világot. Felkelti az érdeklődésüket olyan dolgok iránt, amit egyébként lehet, hogy észre sem vennének, s ha jól használják, fejleszti a szociális képességeiket is. Ez nem azt jelenti, hogy az internet felváltja az emberi érintkezést, és nem váltja fel a beszélgetést sem.

A hálózaton olyan emberek is ott vannak, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, és kihasználhatják a gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát. Ezen ajánlás azoknak a gyerekeknek szól, akik már önállóan használják az internetet, de még nem tudják, hogy a net nagyon veszélyes is lehet, és azoknak a szülőknek is szól, akik szeretnék, hogy a gyermekük biztonságban legyen, mikor netezik.

SZÜLŐKNEK

-Figyeljék érdeklődéssel gyermekük interneten zajló tevékenységét! Beszélgessenek, legyen bármi is az, ami a gyermekét érdekli.
-Fordítsanak időt és energiát arra, hogy találjanak megfelelő alternatív programot gyermeküknek, amelyeken közösen vesznek részt.
-Készítsék fel gyermeküket az internet világára! Mondják el neki, hogy nélkülözhetetlen eszköz napjainkban, de rengetek veszélyt is rejt magában. Gyermekének segítségre lehet szüksége a veszélyek értelmezésében és feldolgozásában.
-Az internetezés közös program is lehet. Szakítsunk időt arra, hogy együtt böngésszük az oldalakat, ha gyermekünk szeretne megtudni valamit. Ha valamit szeretne megmutatni a neten, akkor azt nézzük meg.
-Használjanak megfelelő szűrőprogramokat! Segítségükkel megfelelően szűrhetők az interneten elérhető tartalmak.

GYEREKEKNEK

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

 • Minél személytelenebb (amiről nem tudnak beazonosítani) elérhetőséget adj meg, vagy csak email címedet. Ha a címedet is megadod könnyen felkereshet olyan személy, akivel te nem akarsz barátkozni.
 • Különböző oldalakra történő bejelentkezéshez mindig más regisztrációs nevet és jelszavat használj. Ha valaki véletlenül megtudná a jelszavad, akkor minden olyan internetes dolgodhoz hozzá férne a nevedben, melyet te nem szeretnél. Így nevedben küldhet leveleket, rendelhet termékeket és akár zaklathat másokat.
 • A jelszó megjegyzése ikont sose jelöld be, így titokban marad a jelszavad.
 • Valós neveddel megegyező vagy hasonló regisztrációs nevet sose használj.
 • Wifi pontról, vagy internetes kávézóból történő netezés esetén lehetőleg ne intézz hivatalos ügyeket, a leveleidet se itt olvasd el, ugyanis ilyen helyen beállíthatják úgy a gépeket, hogy a jelszavaidat megjegyezzék.
 • Ha telefonodra vagy gépedre csengő hangot töltesz le, mindig ellenőrizd, hogy a készüléked rendelkezik e megfelelő védelemmel a káros programok ellen. Sajnos ezek a programok kártékony vírusokat is rejthetnek, melyek végérvényesen tönkre tehetik a gépedet. Védd a gépedet tűzfallal, kémprogramokkal.
 • Film, zene, könyv letöltés előtt győződj meg róla, hogy ahonnan le akarsz tölteni, nem tartalmaz-e illegális tartalmakat. A letöltő programod olyan legyen, ami nem tölti azonnal vissza is a tartalmakat, mert az már bizony bűncselekmény.
 • Ne higgy el mindent, amit az interneten látsz, olvasol! Bármi gyanúsat észlelsz azonnal szólj szüleidnek, tanáraidnak, barátaidnak.

CHAT

 • Ha nyilvános chat oldalra vagy bejelentkezve ne hagyd ott a géped. Még a közeli barátaid is írhatnak a nevedben bárkinek, akár viccből is. Ám ez lehet sértő, bántó másoknak.
 • Ha ismeretlen személlyel beszélgetsz, soha ne adj ki magadról személyes adatokat, bizalmas dolgokról ne beszélgess, mert nem tudhatod ki van a másik oldalon.
 • Ha ismeretlen személlyel mész találkozóra, arról mindig tudjon valaki, csakúgy, mint a helyszínről, ahova mész.
 • Soha ne engedd, hogy zsaroljanak! Ne hagyd magad megfélemlíteni! Ha valaki durván beszél veled, erőszakoskodik, vagy fenyeget, azonnal zárd be a beszélgetést! Ne menj bele vitákba, és mindig csinálj a beszélgetésről mentést, illetve tiltsd le a zaklatót!
 • Ha ismerőssel beszélgetsz, de gyanús lesz, hogy más írogat a nevében, azonnal hívd fel a barátod és mondd el neki, hogy feltehetően valaki visszaél a nevével!
 • E-mail, Facebook fiókod jelszavát soha ne add meg senkinek!
 • Ne oszd meg, ne írd meg sehol, hogy hová mentek kirándulni, nyaralni, illetve, hogy mikor nem vagy/vagytok otthon!

REGISZTRÁLÁS

 • Mielőtt bármilyen oldalra regisztrálsz, előtte egyeztess szüleiddel.
 • Csak a feltétlenül szükséges mezőket töltsd ki.
 • Jelszavad olyan legyen, amit nagyon nehezen találnának ki idegenek.

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK

Sokszor tartalmaznak erőszakos, pornográf, rasszista tartalmakat. Külön veszélyesek azon játékok, ahol emberi alakba bújva kell embert ölni, valamint minden olyan játék, melyben a fiatal nem tudja egyértelműen elkülöníteni a valós világot a virtuális világtól. Az internetes játékok mértéktelen használata károsíthatja az egészséged, a társas kapcsolataid és iskolai eredményeid.

TÁRSASÁGI OLDALAK

 • Ezek talán az internetes világ legnépszerűbb, egyben legtöbb veszélyt rejtő területei. Ezeken a fórumokon vagy kitéve a legtöbb támadásnak, ha nem megfelelően használod.
 • Soha ne tegyél fel magadról kompromitáló képet
 • Csak valóban ismert személyt jelölj vissza
 • A lehető legkevesebb személyes adatot adj meg
 • Beszélgetéseid során nagyon gondold meg milyen stílusban és milyen tartalommal engeded ki a világba a gondolataidat, ugyanis a „Szó elszáll, az írás marad” elve itt aztán igazán érvényesül.
 • Ha később úgy gondolod, hogy meggondolatlanul kitett képeid, írásaid törlöd, archiválod, sajnos az internet nem felejt, így hiába minden próbálkozásod, az bizony ott marad. Ezért mindig légy óvatos mit osztasz meg és mit írsz le!

E-MAIL

 • Ismeretlen személytől érkező levelet soha ne nyiss meg, nyugodtan töröld ki! Ezen levelekben lehetnek a gépedre veszélyes programok, vírusok.
 • Banktól kapott levelekre ne válaszolj! Banki ügyeidet személyesen intézd, a bankok emailben sosem kérnek adatokat tőled!

AJÁNLOTT WEBOLDALAK

www.kek-vonal.hu
www.saferinternet.hu
www.biztonsagosinternet.hu
www.internethotline.hu

VESZÉLYES TARTALMAK BEJELENTÉSE

Ha a neten veszélyes tartalommal vagy zaklatással találkozik, ezeket bejelentheti a www.internethotline.hu weboldalon. Onnan ahhoz a hatósághoz továbbítják a bejelentést, akik segíteni tudnak, és gondoskodnak arról, hogy a káros tartalmakat töröljék.